...

miercuri, 6 februarie 2013

Enigme ale trecutului indepartat in Muntii Buzaului


Mistere si legende, contopite cu informatii istorice despre zona Buzaului, isi gasesc toate locul in volumul care a vazut recent lumina tiparului sub semnatura Dianei-Liana Gavrila.

"Enigme ale trecutului indepartat in Muntii Buzaului", o lucrare ce va propune o calatorie in timp si spatiu prin miraculosul tinut al Muntilor Buzaului. Totul  este descris intr-o limba plina de poezie si metafore, invitandu-va la o incursiune intr-un taram de vis.

LANSARE DE CARTE, BUCUREŞTI:
,,Enigme ale trecutului îndepărtat în Munţii Buzăului’', Diana-Liana Gavrila
JOI, 14 februarie, ora 18.00

LOCAŢIE:  Facultatea de Automatică şi Calculatoare, sala EC 105  (Universitatea Politehnică Bucureşti)
HARTĂ:  http://wiki.lug.ro/Harta_Facultatea_Automatica
ADRESA: Splaiul Independenţei nr. 313 Sector 6, Bucureşti, acces prin Bulevardul Iuliu Maniu

CARTEA,,Enigme ale trecutului îndepărtat în Munţii Buzăului’’ va putea fi achiziţionată în cadrul evenimentului de lansare.Pentru cei care nu reuşesc să ajungă la lansarea din 14 februarie 2013, pot comanda cartea direct de la Diana-Liana Gavrilă. Telefon comenzi: 0749 911 898


Imagini de la lansarea din Bucuresti
Foto: Nicu Buculei

 
 
 


"Diana-Liana Gavrila este absolventa a Facultatii de Istorie, sectia Arheologie si, in sezonul estival activeaza ca ghid turistic pentru cei pasionati de calatoriile in zona Alunis, a locuintelor rupestre. Cartea este realizata in conditii tipografice excelente si combinatia dintre datele istorice si legende fac din aceasta lucrare o excelenta metoda de promovare a turismului", a declarat publicistul Viorel Frincu.


La 150 de kilometri de Bucureşti, pe drumul dinspre Buzău spre Braşov, se află una dintre cele mai frumoase zone din România. Un colt uitat de lume, dar binecuvantat de Dumnezeu, Muntii Buzaului vin si te incanta cu un peisaj rupt parca din paradis. Pretutindeni te intampina natura cu haina ei de sarbatoare, amintind de viata calma, patriarhala de alta data, un aer de liniste inaltatoare invalund totul. Muntele, un urias templu al Naturii, masive tacute, cu ziduri groase verticale, asezate pe temelii adanci, serpuiesc in sus spre intalnirea cu vazduhul. In stancile lui enorme si pure au trait intaia oara grandoarea divina a Naturii, au simtit bogatia incalculabila a Universului cei din al caror neam descindem.

Printre sacrele vestigii ale trecutului se numara cea mai mare concentratie de locuinte rupestre, unele dintre ele aparute din vremuri preistorice, devenite ulterior lacasuri de propovaduire a Sfintei Evanghelii. ,,Leaganul crestinismului”, cel mai vechi centru monahal cunoscut din Carpati, urmand ca importanta dupa Dacia Pontica(Dobrogea), loc unde crestinismul se propaga inca de la primele sale zvaganiri, nu sunt decat notiuni ce privesc ansamblul religios Alunis-Nucu-Ruginoasa, ce se extinde pe teritoriile a trei localitati, Colti, Bozioru, Braiesti.


Arealul denumit Ţara Luanei ascunde zece peşteri şi grote uimitoare: Aluniş, Agatonul Vechi (Dărâmătura), Agatonul Nou, Bucătaria, Peştera lui Dionisie Torcătorul, Fundătura, Fundul Peşterii (Peştera), Ghereta, Piatra Îngăurita (Peştera lui Iosif) şi Peştera de la Culmea Pietrei (Uşa Pietrei). Aceste peşteri conţin dovezi care atestă că au fost locuite în urmă cu peste 2.500 de ani. Istoricii au identificat mii de inscripţii pe care le-au cartografiat în funcţie de perioada în care au fost făcute. S-a demonstrat astfel că zona a fost locuită neîntrerupt în ultimii 2.500 de ani, iar grotele şi peşterile au fost adaptate pentru traiul zilnic de cei care se ascundeau acolo de invadatori. Ulterior, au devenit locuri de rugăciune şi chilii pentru pustnicii care s-au aşezat în zonă.

Pentru calatorii pasionati de legende, istorie si mister, Bonsi Travel a pregatit si pentru 2013 programe turistice in Tara Luanei impreuna cu Diana Gavrila. Incursiune in Tara Luanei, Muntii Buzaului 19-21 aprilie 2013  Aici gasiti GALERIA FOTO  din programele turistice organizate de Bonsi Travel în 2012



BONSI TRAVEL prin proiectul lansat in 2010 "Romania – O Noua Perspectiva: Oameni, Locuri si Traditii " urmareste promovarea valorilor romanesti autentice. OAMENI speciali care ne inspira, LOCURI deosebite care ne cheama si TRADITII care trebuie transmise din generatie in generatie.

BONSI TRAVEL
Călătorind, te regăseşti pe tine însuţi!
 




Un comentariu:

  1. Absolut spectaculoasa initiativa publicarii unei lucrari despre asezarile rupestre din m-tii Buzaului.Dupa multi ani in sfarsit cineva care invita publicul cunoscator sau doar curios deopotriva sa ia cunostinta cu realitati cu adevarat inedite.Era timpul ca publicul din Romania si nu numai.....sa cunoasca si altceva decat arhicunoscutele si de acum banalizatele manastiri oriunde ar fi ele sau asazise monumente istorice fara ...istorie.In sfarsit o lucrare cu adevarat interesanta .

    RăspundețiȘtergere